Franchise Sistemi Nedir? Franchising Almak

Franchise Sistemi Nedir? Franchising Almak

Franchise, belirli bir marka sahibinin bazı koşullar ve sınırlar içinde, belli bir bedel alarak iş kurmak isteyen yatırımcılara kendi sistem ve markasını kullanma imkanı tanıyan bir iş ilişkisidir. Sürekli ve uzun vadede çalıştırmayı gerektiren bir sistemdir. Küçük girişimcilere büyük markalarla çalışma imkanı sağlar.

İlk olarak Amerika’da başlayan bu sistem zamanla tüm dünya ülkelerine yayıldı. Ülkelerinde önemli bir yere sahip markalar bu sistemle daha fazla büyüyerek tüketicinin ilgisini çekmeyi başarıyor. Franchise verecek olan markanın belli bir başarıya ulaşması yatırımcıların tercih sebepleri arasında yer alır. Çünkü başarılı olamayacaklarını düşündükleri bir işe girmek istemezler. Sistemde marka sahibinin kesin kuralları bulunur. Markanın her işletmede aynı ürünlerinin bulunacağı konusunda karşılıklı olarak anlaşma sağlanmalıdır. Bu yönde denetimler yapılmaktadır.

Marka sahibi kendi ismi ve sistemini sattığı için bir bedel almak zorundadır. Çünkü bu sistem satılan ürünlerden para kazanılan değil o ürünlerin satış sisteminden para kazanılan bir iştir. Örneğin ünlü bir emlak firması franchise veriyor. Buradan anlayacağımız size konut sat yada kirala değildir. Franchise,konut satma işinin sistemini vermektir.

AVM’lerden Franchise Almak

Yaşadığımız her ekonomik krizde markasız işletmeler dükkan kapattı. Sermaye ve iş bilgisi açısından zayıf firmalar çekildi. Oysa aynı dönemlerde organize perakende giderek güçlendi. Hatta yeni şubeler açarak daha da yaygınlaştı. Diğer yandan krizlerde yabancılar çekingen davranırken, yerli şirketler böylesi dönemleri büyüme fırsatı olarak görüyor. Şimdi de benzer manzaralar görmeye hazır olun! AVM’ler hız kesmiyor. Sürekli yenileri açılıyor. Bu alandaki büyüme zincir markaları büyütmeye devam edecek. AVM’lerde markalaşmayı başaran firmaların caddelerde şubeleşmeye başladığını görüyoruz. Zincirleşme konusunda en hızlı gelişen sektörler gıda, kafe, fast-food ve restorancılık şeklinde sıralanabilir. Mağazacılıkta zincirleşme artıyor. Giyim alanında franchise zincirlerin yerini şube zincirleri alıyor. Yani marka sahibinin mağazaları kendi açıp işletmesi, hatta franchise işletmeleri geri satın alması söz konusu.

Mobilya sektöründe de franchise zincirler giderek pazarı ele geçiriyor. Beyaz eşyacılar aynı şekilde. Elektronik marketler tamamen organize perakendenin eline geçti. Hızlı tüketim alanında yerli zincirlerin birbirlerini yiyerek büyümesi sürüyor. Hizmet sektöründe yeni gelişmeler var. Örneğin, otelciler franchise zincirine dahil olmanın avantajlarını keşfettiler. Sağlık alanında da zincirleşme var. Emlak işinde yerli, yabancı yeni zincirler pazara girdi. Spor salonları yayılıyor. Her AVM’de dev spor salonları kuruluyor. Eğitimde dershane kapamanın ertelenmesiyle belirsizlik sürüyor. Ancak bu dönüşümde yeni franchise zincirleri ortaya çıkacaktır. Otomobile yönelik hizmetler, ev hizmetleri ise zincirleşmede geri kalan alanlar oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir